Alanya – Destinaţia preferată a Cleopatrei şi a lui Marc Antoniu

Alanya este o staţiune din Turcia, situată la malul Mării Mediterane, la 140 km de Antalya. Cu o populaţie de 100.000 de locuitori, Alanya este cu siguranţă una dintre cele mai populare staţiuni din Turcia.

Istoria sa datează încă din Antichitate, însă popularitatea acestei staţiuni este dată şi de faptul ca aici şi-a petrecut timpul şi Cleopatra, regina Egiptului. De la Alanya spre est, se întindea altădată Cicilia, cuib de piraţi negustori de sclavi. La căsătoria sa cu Cleopatra, Marc Antoniu i-a dat în dar Cicilia, bogată în ogoare şi păduri. Se spune că reginei i-a plăcut foarte mult această zonă, iar astăzi, existenţa ei aici este amintită de plaja care îi poartă numele, precum şi de numeroasele hoteluri cu numele de Cleopatra. Precum Cleopatra, turiştii din ziua de astăzi se pot bucura de apele cristaline, de plaja cu nisip fin, de peisajele încântătoare şi de atmosfera minunată din Alanya.

De ce să nu petreci şi tu o vacanţă în Alanya şi să te simţi ca un rege sau ca o regină? Motivele pentru care Alanya îţi poate oferi o vacanţă de neuitat sunt variate şi pot satisface orice categorie de vârstă, iar ofertele propuse de agenţia de turism ACTIV TOURS&TRAVELS sunt multiple. Unii spun că transferul de la aeroport durează cam mult (1h30 – 2h), însă pentru o oră în plus de la aeroport, poţi avea o vacanţă superbă, într-un loc spectaculos. În Alanya sezonul de plajă este cel mai lung din toată Turcia, deja la sfârşit de aprilie în golful Alanyei se poate face baie, iar plajele se golesc abia spre sfârşitul lunii noiembrie.

Situată pe o peninsulă, Alanya este înconjurată de plaje cu nisip fin, care atrag turiştii tot atât de mult ca şi peisajul urban pitoresc, specific otoman. În Alanya peisajul este cu totul aparte, deoarece se întâlnesc în acelaşi loc marea (Marea Mediterană) şi munții (Munţii Taurus).

Încă de la intrarea în oraş, dai peste plantaţiile de bananieri, aflate de cealaltă parte a portului de yacht-uri. Drumul continuă spre oraş şi după ce treci de statuia sultanului Alaadin Keykubat, începi să zăreşti peninsula din Alanya, unde se află celebra cetate, simbol al oraşului. Castelul este situat la 250 m deasupra mării, de unde se poate admira o privelişte grozavă. Cine vine în Alanya nu poate să rateze o plimbare până la castel, doarece panorama oraşului, privită de sus, îţi taie pur şi simplu răsuflarea. Castelul a fost construit cu rol de apărare, iar in sec. al XIII-lea sultanul Alaadin Keykubat a influenţat procesul de construcţie. În vârful dealului exista un loc în care prizonierilor le era oferită şansa sa-şi salveze vieţile. Astfel că ei aveau trei înceercări să arunce o piatră în apă. Din cauza formei dealului însă, era foarte dificil să reuşească, şi după trei încercări nereuşite, ei erau aruncaţi în apă, precum pietrele. Turiştii pot încerca, de-asemenea, precum prizonierii, să arunce o piatră în mare, din locul care aminteşte de acest eveniment, numit Man’s Thrower. Desigur, nimeni nu-i va arunca în mare, dacă piatra lor nu ajunge în apă. Drumul până la castel este foarte plăcut, deşi abrupt, însă turiştii pot lua un taxi sau un dolmuş. Autobuzul local care urcă la castel este numarul 4. Aici este de altfel, şi zona istorică a oraşului, iar turiştii pot observa casele vechi tipic turceşti şi pot cunoaşte in acelaşi timp, indeletnicirile zilnice ale localnicilor. Există multe cafenele şi restaurante pe drumul până la castel. Unul dintre restaurantele unde poţi lua prânzul sau cina este Restaurantul Mardan (proprietarii restaurantului oferă chiar transfer gratuit de la hotel, inclusiv transfer VIP în maşini de lux, trebuie doar o rezervare în prealabil).

De o parte şi de cealaltă a peninsulei se întind cele două plaje importante din oraşul Alanya: Cleopatra şi Keykubat. Plaja este întinsă, cu nisip, însă intrarea în apă poate fi cam abruptă. Există şi plaje private, care aparţin hotelurilor, dar şi plaje publice. Şezlongurile şi umbrelele pot fi închiriate, iar administratorii plajelor vor fi încântaţi să ofere turiştilor prânzul sau o băutură rece direct pe plajă.

Un alt simbol al oraşului este Turnul Roşu, construit tot de sultanul Keykubat pentru a proteja şantierul naval din oraş. Turnul este situat in port, iar în prezent funcţionează ca muzeu, deschis zilnic între orele 10.00 – 18.00. Chiar lângă Turn, pe malul mării, se află, poate, cea mai frumoasă terasă din Alanya, Harbour. Avantajul acestei terase este poziţionarea foarte bună, deoarece clienţii au o vedere asupra portului, a Turnului, a Castelului, ascultând zgomotul valurilor în timp ce savurează mâncarea sau băutura.

Locul cel mai aglomerat din Alanya este centrul oraşului. Bulevardul Ataturk, care se întinde de la Peştera Damlataş până la Statuia lui Ataturk, este cu siguranţă, cel mai frumos loc din Alanya. De o parte si de cealaltă a bulevardului, flancat de palmieri înalţi şi de flori multicolore, se află diverse magazine cu preţ standard, centre comerciale, terase şi restaurante cu specific diferit: turcesc, scandinav, german, japonez etc. De-asemenea, de la un capăt la celălalt al Bulevardului Ataturk, poţi lua autobuzul local numărul 1 dacă doreşti să faci un tur panoramic al oraşului.

Exact in centrul oraşului se află Grand Bazaar, unde negustorii sunt nerăbdători să le treci pragul şi să îţi arate marfa. Nu te sfii să intri, să accepti un ceai negru sau de mere dacă ţi se oferă şi să negociezi preţul unui produs. În Marele Bazar din Alanya poţi găsi îmbrăcăminte, încălţăminte, produse tradiţionale, suveniruri, obiecte de artizanat. Orice se poate negocia. După ce ai traversat bazarul, ajungi direct în port, de unde poţi să te îmbarci pe un vas şi să faci o croazieră pe Marea Mediterană, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Noaptea, zona Bazarului devine neîncăpătoare. În special tinerii vin aici pentru a petrece până în zori, deoarece cluburile şi discotecile sunt situate unele lângă altele. Muzica internaţională şi cea turcească răsună peste tot, iar intrarea în orice club este gratuită. Cele mai cunoscute cluburi din Alanya sunt: Havana, Hollywood, James Dean, Robin Hood.

Staţiunile aflate lângă Alanya sunt următoarele: Okurcalar, Incekum, Avsallar, Turkler, Konakli, Oba, Kestel, Mahmutlar. Din orice staţiune poţi lua autobuzul şi merge în Alanya pentru a vizita oraşul. Trebuie doar să faci un semn cu mâna, iar şoferul va opri oriunde ca să te ia şi te va lăsa să cobori oriunde doreşti. Hotelurile situate în aceste staţiuni oferă condiţii foarte bune la cazare.
Printre cele mai luxoase si mai bune hoteluri din zonă, merită să fie enumerate următoarele: Granada Luxury Resort&Spa 5*, Vikingen Infinty 5*, Delphin Deluxe 5*, Q Premium 5*, Mukarnas Spa Resort 5*, Long Beach 5*, Beach Club Doganay 5*, Gold Island 5*, Alaiye Resort&Spa 5*, Diamond Hill 5*, Saphir Resort&Spa 5*, Saphir Hotel 4*. Personalul oricărui hotel este foarte amabil şi face tot posibilul să le ofere oaspeţilor vacanţa pe care şi-o doresc.

Un avantaj important al Alanyei este costul mai redus al cazării, cu aproximativ 10-15% mai mic decât la hoteluri similare din alte staţiuni. Este adevărat că în oraş nu există hoteluri luxoase, însă staţiunea compensează cu o mulţime de discoteci, baruri, restaurante, un parc de distracţii (Luna Park), un aquapark (Water Planet) cu 23 de tobogane.

ACTIV TOURS&TRAVELS vă recomandă Hotelul Alaiye Resort&Spa 5* din staţiunea Avsallar. Preţul pentru 2 persoane, cu All inclusive, in luna iulie sau august, charter avion, cu taxele incluse, este doar de 1480 de euro. Hotelul Alaiye Resort&Spa 5* este un hotel exclusivist şi vă oferă servicii la cel mai înalt nivel. Vă puteţi relaxa la piscină sau la terasa proiectată unic, în mijlocul piscinei şi savura băuturi răcoritoare. Gustaţi varietatea de mâncăruri delicioase la restaurantele din incintă şi absorbiţi ambianţa plină de viaţă la unul din numeroasele baruri ale Hotelului Alaiye Resort&Spa 5*. http://www.activtours.ro/hotel-alaiye-resort-spa-5_alanya_turcia

O dată ajuns în Alanya, merită să încerci una dintre excursiile opţionale propuse de agenţiile locale, pentru a descoperi farmecul staţiunii, dar mai ales ale împrejurimilor: cascade, munţi, râuri, peşteri. Există excursii atât pe uscat, cât şi pe mare, fie pet imp de zi, cât şi pet imp de noapte. Toate excursiile includ transferul de la hotel, prânzul sau cina, ghid vorbitor de limba română. Există o mare varietate de excursii opţionale, printre care menţionez: croazieră pe Marea Mediterană in jurul peninsulei sau pe Râul Manavgat, cu o scurtă oprire la Cascada Manavgat, excursie la Pamukkale sau la Myra-Demre-Kekova, excursie in Munţii Taurus la Sapadere Canyon, scufundări, rafting, paragliding, parasailing, jeep safari, quad safari, dolphinpark şi înotul cu delfinii, seara turcească, baie turcească – hamam, turul oraşului Alanya.

În concluzie, Alanya este o destinaţie pentru toate categoriile de vârstă, deoarece atât copiii, tinerii, familiile, cuplurile, persoanele în vârstă pot găsi aici orice au nevoie pentru o vacanţă de neuitat: servicii All inclusive, sporturi nautice, locuri de joacă, relaxare, romantism. Alanya oferă in acelaşi timp, peisaje mirifice, soare ce străluceşte puternic tot sezonul, din aprilie până în octombrie, ape limpezi, experienţe de neuitat.
Sloganul Primăriei din Alanya este Aici, unde soarele zâmbeşte! , aşa că, vino şi tu în Alanya şi o să ai parte de o vacanţă plină de bucurii! ACTIV TOURS&TRAVELS îţi garantează acest lucru! http://www.activtours.ro/alanya_turcia

O părere la “Alanya – Destinaţia preferată a Cleopatrei şi a lui Marc Antoniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.