Budapesta – doua oraşe într-unul singur

Întotdeauna am crezut că Budapesta este un oraş de tranzit, unde petreci o noapte în drum spre Viena sau alt oraş din Europa, fără să-l fi cunoscut cu adevărat. Însă, în momentul în care l-am descoperit ca destinaţie turistică, am fost impresionată de frumuseţea şi măreţia sa şi de cât de multe are de oferit. Budapesta este locul perfect pentru toate categoriile de turişti: pentru cei pasionaţi de istorie şi de cultură, pentru cei romantici şi îndrăgostiţi, pentru cei pasionaţi de shopping sau de sport, pentru toţi cei care călătoresc. Istoria, obiectivele turistice, frumuseţea locurilor, gastronomia, fac din Budapesta o destinaţie ideală pentru un City Break perfect.

Budapesta este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa Centrală şi nu numai, iar majoritatea obiectivelor turistice fac parte din Patrimoniul UNESCO. Românii sunt norocoşi că pot ajunge aici într-un timp destul de scurt cu orice mijloc de transport (maşina personală, autocarul, trenul sau avionul) şi cu un buget scăzut. Ar fi păcat să nu profităm de aceste avantaje, mai ales când sunt la îndemâna noastră şi să mergem să descoperim un oraş care ne va fascina.
Oraşul este împărţit practic, în două: în Buda şi Pesta, adică în oraşul vechi, istoric şi oraşul nou, modern. Cele două părţi sunt despărţite de Dunăre, dar unite de cele trei poduri: Podul cu Lanţuri, Podul Elisabeta şi Podul Libertăţii, care fac legătura între trecut şi prezent. Cel mai cunoscut şi cel mai vechi este Podul cu Lanţuri, străjuit de cei doi lei, cărora, numai arhitectul ştie de ce nu a vrut să le sculpteze şi limba, ca şi când nu ar fi dorit ca ei să spună un secret păstrat în mare taină. Este bine de ştiut faptul că podurile pot fi traversate şi de pietoni, trecând în câteva minute de pe un mal al Dunării pe celălalt.

Periplul în capitala Ungariei poate începe la înălţime, atât la propriu cât şi la figurat, cu vizitarea oraşului vechi, Buda, situat pe o colină. Străbătând la pas străduţele înguste şi pietruite, începem să cunoaştem istoria oraşului, care a fost sub dominaţie otomană timp de 160 de ani, unde pereţii unor clădiri păstrează urmele Celui de-al II-lea Război Mondial, unde domnia lui Matei Corvin reprezintă momentul în care oraşul ajunge la apogeu. Există clădiri şi monumente care amintesc toate aceste evenimente. Cele mai importante obiective turistice din Buda care nu trebuie ratate sunt următoarele:

Bastionul Pescarilor – există două explicaţii despre originea numelui bastionului. Unii oameni spun că o piaţă de peşte se afla în apropiere în Evul Mediu şi de aici se trage şi denumirea bastionului. O altă explicaţie porneşte de la presupunerea că breasla pescarilor a apărat această parte a zidului castelului din Budapesta. Este important de reţinut faptul că priveliştea asupra oraşului este una memorabilă.

Lângă Bastionul Pescarilor se află frumoasa Biserică Matthias, care a fost numită după regele cu acelaşi nume. Impozantă, construită in stil gotic şi cu un acoperiş spectaculos în diferite culori, aici este locul unde Charles Robert de Anjou a fost încoronat rege.

Palatul Regal, care a fost reconstruit de mai multe ori, timp de 6 secole, reunind mai multe stiluri arhitecturale, adăposteşte astăzi trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Naţională a Ungariei şi Muzeul de Artă Contemporană.

Este bine de reţinut că, pe lângă importanţa istorică, culturală şi arhitectonică, de aici de sus, se poate admira cea mai frumoasă panoramă a oraşului. Tot de aici se poate admira grandioasa clădire a Parlamentului, simbolul oraşului. Panorama este cu mult mai spectaculoasă odată cu lăsarea serii, când diferitele culori ale cerului în amurg se unesc cu luminile oraşului oglindite în Dunăre. Croaziera pe Dunăre, mai ales pe timp de seară, nu trebuie ratată, putând astfel admira tot ce este mai frumos în Budapesta. Există şi ghid în limba română care vă va spune povestea clădirilor şi monumentelor, în plus, cina luată la bordul vaporaşului este una copioasă.

Printre alte obiective importante, ce pot fi vizitate în Budapesta, pot fi enumerate: Dealul Gellert unde se află Statuia Libertăţii, ce poate fi văzută aproape din orice parte a oraşului; Piaţa Eroilor, aflată la capătul Bulevardului Andrassy, face parte din Patrimoniul UNESCO; Castelul Huniazilor, lângă Piaţa Eroilor, seamănă izbitor de mult cu Castelul din Hunedoara; Insula Margareta, principalul loc de recreere din Budapesta, unde se găsesc băi termale, o mică grădină zoologică şi alte zone de agrement.

Dacă veniţi în Budapesta, să nu credeţi că veţi petrece tot timpul vizitând castele şi muzee. Oraşul este unul dinamic, mai ales Pesta, oferind o mulţime de posibilităţi de petrecere a timpului. Pentru cei veniţi în cuplu, o plimbare romantică pe malul Dunării poate fi extrem de relaxantă, iar pentru iubitorii de shopping, există o mulţime de locuri pentru a le satisface acest hobby. Bulevardul Andrassy, considerat Les Champs Elysées al Budapestei, este atât un loc de promenadă, cât şi un loc plin de magazine; Strada Deak Ferenk va satisface dorinţele tuturor celor pasionaţi de modă; Strada Vaci (Vaci Utca) este un adevărat paradis pentru cei fascinaţi de numele unor mari firme sau buticuri. Tot aici se află şi cele mai multe magazine de suveniruri, dar şi foarte multe baruri, cafenele şi restaurante cu specific.

Gastronomia Ungariei se compune în special din carne şi totul este condimentat cu ardei iute (paprika). Cel mai cunoscut fel de mâncare este gulaşul, acompaniat de palincă sau de vinul Tokaj, iar la desert puteţi alege tortul Doboş sau Kurtos kolacs. Locuitorii din Budapesta se mândresc cu Restaurantul Pierrot, aflat in Buda, deoarece restaurantul a primit oaspeţi precum Robert de Niro, Roger Moore, Antonio Banderas, Jennifer Lopez şi multe alte vedete şi personalităţi.

Budapesta este un oraş fabulos, romantic şi încântător, în orice anotimp aţi alege să-l vizitaţi. Perioada Sărbătorilor de Iarnă este potrivită pentru un City Break în acest oraş: dacă alegeţi să vizitaţi Piaţa de Crăciun, să faceţi cumpărături, să petreceţi Revelionul, sau orice alt motiv reprezintă o bucurie de a ajunge aici. Activ Tours&Travels ţi-a pregătit un pachet complet pentru orice perioadă ai alege. Noi îţi propunem Hotelul Baross City 3*, aflat chiar în inima capitalei Ungariei, camerele sunt garantate pentru următoarele perioade, iar preţurile accesibile pentru toate buzunarele http://activtours.ro/hotel-baross-city-3_budapesta_ungaria–:
Crăciun: 19 – 22 decembrie 2013 – 3 nopţi cazare la 109 euro/persoană

Revelion: 30 decembrie 2013 – 02 ianuarie 2014 – 3 nopţi cazare la 194 euro/persoană

Shopping: 30 ianuarie – 2 februarie 2014 – 3 nopţi cazare la 105 euro/persoană

Valentine’s Day: 13 – 16 februarie 2014 – 3 nopţi cazare la 109 euro/persoană

08 Martie: 06 – 09 martie 2014 – 3 nopţi cazare la 109 euro/persoană

Serviciile incluse sunt următoarele: cazare în funcţie de pachetul ales la Hotelul Baross City 3* şi masa mic dejun. Nu sunt incluse, însă se pot asigura la cerere: transport, transfer aeroport-hotel-aeroport, tururi de oraş, vizite, alte servicii decât cele menţionate în prezenta ofertă, taxa de oraş (se achită la hotel).

Hotelul Baross City 3* este aflat la numai 50 de metri de gara Keleti şi oferă spaţii de cazare moderne într-o clădire de epocă, cu o curte interioară. Camerele sunt spaţioase şi dotate cu aer condiţionat şi TV cu ecran plat cu programe prin satelit. Toate camerele au baie privată cu o cadă sau duş, iar cele mai multe au vedere la curtea liniştită.

Personalul Hotelului Baross City 3* poate oferi asistenţă de călătorie şi sugestii privind bucătăria şi atracţiile locale. Acesta este extrem de serviabil şi vă stă la dispoziţie nonstop.
Hotelul Baross City 3* se află la mai putin de 10 minute de populara Hosok Tere (Piaţa Eroilor) şi de parcul oraşului. De asemenea, se află lângă staţia autobuzului 7, care asigură legătura cu Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.