ISTANBUL – un oraș de vis

Istanbul este una dintre destinațiile de vacanță pe care vi le recomandăm pentru concediu, datorită obiectivelor turistice și a monumentelor istorice, care sunt admirate de miile de turiști care vin în fiecare an.
Situat pe două continente – Europa și Asia, separate de Strâmtoarea Bosfor, care face legătura între Marea Neagră și Marea Marmaris, Istanbul reprezintă un loc ce merită explorat și descoperit în toată splendoarea lui.

Dacă mergi pentru prima dată în Turcia vei fi atras cu siguranță de cultura lor, diferită de cea a noastră, de cele aproape 2000 de moschee, din interiorul cărora răsună puternic chemarea la rugăciune. Toate acestea fac parte din tabloul lumii musulmane.
Pentru a intra cât mai mult în viața acestui oraș trebuie să străbați pe jos străduțele înguste și înghesuite, înțesate de oameni, localnici sau turiști. La fiecare pas găsețti un monument bizantin care îți atrage atenția, o tarabă cu dulciuri, o aromă de cafea, vezi zâmbetul pe sub mustăți al unui turc. Istanbulul este o combinație de zgomote și arome, de senzații și impresii care te fac să-l simți pe ca un oraș unic, fascinant. Iar oamenii de acolo sunt cât se poate de amabili, foarte prietenoși și ospitalieri, vorbăreți și gata oricând să te ajute cu informații. Iar dacă le spui că vii din România vor rosti bucuroși numele lui Hagi, Popescu sau Lucescu, români, pe care ei îi idolatrizează.

Mai jos veți găsi câteva dintre obiectivele pe care trebuie neapărat să le vedeți la Istanbul.

HAGIA SOFIA (AYASOFYA): numele înseamnă ,,Biserica înțelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”, acesta fiind mai întâi biserică creștin ortodoxă, tranformată în moschee în 1453 de către turci, când au cucerit Constantinopolul (vechea denumire a orașului). Este un monument măreț și în același timp simplu, care a fost ridicat să impresioneze. Și reușește acest lucru de peste un mileniu și jumătate. Iar interiorul, cu mozaicuri aurite îți trezește o senzație specială.

MOSCHEEA ALBASTRĂ: este cea mai mare moschee din Turcia. Poartă această denumire datorită celor peste 20.000 de plăci de faianță albastră care decorează interiorul imens, fără scaune, doar cu covoare, pe care musulmanii stau așezați în genunchi în timpul rugăciunii. Pentru a vizita această moschee trebuie să intrați desculți, iar femeile trebuie să-și acopere capul pentru a respecta ritualul musulman.

PALATUL TOPKAPI: reprezintă centrul puterii otomane timp de 400 de ani. Trecând prin Sala armurii, prin Camera tronului și alte încăperi deschise publicului veți putea admira costumele purtate de turci – luptători, oameni simpli sau sultani, armele pe care le foloseau în lupte, scuturi, armuri, colecții de picturi și porțelan, manuscrise în caligrafia islamică, Trezoreria, cu numeroase obiecte prețioase, așezate în vitrine, Printre acestea se află și sabia lui Ștefan cel Mare, tronul sultanului și numeroase bijuterii. Toate te fac să-ți imaginezi viața opulenta a sultanilor, de care aflasei până atunci doar din cărțile de istorie sau din documentare. Tot aici puteți vedea și Haremul, format din aproximativ 300 de camere și 9 băi turcești (hamams), 2 moschei și alte cladiri.

TURNUL GALATA:
de unde puteți admira o priveliște panoramică a orașului. Construit în 1348, turnul domină și astăzi cartierul Beyoglu, fiind pe rând turn de observație, închisoare, hambar naval și mai târziu punct de observație pentru incendiile care aveau loc în oraș.

PODUL GALATA: aici veți da peste atmosfera gălăgioasă a numeroșilor pescari așezați de-a lungul podului, cu undițele întinse,, dar veți găsi și foarte multe cafenele și restaurante, cu mâncăruri preparate din peștele abia scos din apă, și veți putea savuva în același timp o narghilea, însoțită de celebra cafea turcească.

MARELE BAZAR: oricât ai încerca să cedezi tentației cumpărăturilor, la Istanbul îți va fi imposibil. Pe zecile de alei ale bazarului găsești comercianți care îți oferătot ce vrei: mirodenii, îmbrăcăminte, decorațiuni, delicatese tradiționale, narghilele, bijuterii din aur și argint. Pentru a-l străbate de la un capăt la altul ai nevoie de o zi întreagă sau poate chiar mai mult.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți vizita și PARCUL MINIATURK, ce cuprinde clădiri în miniatură din Istanbul, Anatolia sau alte teritorii otamane din afara Turciei, BISERICA CISTERNA, care aigura apa pentru Marele Palat unde locuiau împărații și BISERICA CHORA.

Un loc special, care te impresionează este Podul care face legătura între cele două continente. E un lucru unic să ai în față plăcuța indicatoare, care anunță trecerea pe un alt continent – Asia.

Turcii sunt mari fani ai fotbalului. Dacă ajungi în acest oraș într-o zi a marelui derby Galatasaray – Fenerbahce vei găsi străzi pline cu microbiști îmbrăcați în culorile echipei favorite, care cântă de mama focului în drum spre stadion.

Un alt lucru inedit despre turci este cultul pentru Ataturk, cel care a fondat statul turc modern și al cărui chip apare pe lirele turcești, iar poza lui stă la loc de cinste în fiecare local și în fiecare casă. Chiar și aeroportul din Istanbul îi poarta numele.

După vizitarea atâtor obictive trebuie să te relaxezi și să iei masa. Pe stradă vei întâlni chelneri care te invită să servești masa în restaurantul lor, turcii fiind recunoscuți pentru amabilitatea lor, dar și pentru insistență.
Când spui Turcia te gândești automat la cafea. Un proverb tradițional spune despre cafea că trebuie să fie ,,neagră ca iadul, tare ca moasrtea și dulce ca dragostea”. Dacă e așa, veți gusta și veți verifica. Pe lângă aceasta se mai consumă ceaiul, porția zilnică fiind de 10 cești, raki, o băutură tradițională, preparată din struguri și anason, care se consumă rece, combinat cu apă. Nu uitați nici de desertul turcesc – baklava, halva, revani sau cataif.

O călătorie la Istanbul îți lasă impresia că pășești într-o metropolă măreața, aglomerată și totodată plină de mister, care te face să-ți dorești să revii cu altă ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.