Jurnal de vacanță: Minunile orașului Palermo

Ne-am intors dintr-o călătorie scurtă de la Palermo. Unii spun că Palermo este mai frumos primăvara sau toamna, însă vara este minunat să te lași fermecat de Sirocco, vântul care şochează şi seduce. Secretul este vechiul nume al capitalei siciliene, Panormus – portul de tot.
Palermo este un oraş plin de viaţă care are în fiecare colţ o bucată de istorie, cu străzile sale înguste, drumuri principale, fantani, muzee, vile şi clădiri istorice numeroase. La Palrmo nu te poți plictisi pentru că este un oraș cu multe fețe și stări de spirit, un amestec de artă și peisaje de vis.

Încă de la intrarea în oraș îl simți cum pulsează. Este aglomerat și vesel. Șoferii au propria lege în trafic. Pe fiecare stradă întâlnești vânzători de fructe, pește și suveniruri – un amestec incredibil de sunete, mirosuri și culori.

Arabi, normanzi, spanioli – fiecare popor care a dominat, a lăsat mărturia lui, făcând Palermo un oraş fascinant, bogat în stiluri și cultură. În călătoria noastră de astăzi vă invităm să descoperim monumentele sale simbolice.

CATEDRALA: Pornim de la Catedrală, o clădire impunătoare, care impresionează prin amestecul surprinzător de stiluri arhitecturale datorate diferitelor faze ale construcţiei sale. Domul este din secolul al XVIII-lea, în timp ce absidele, sunt cele din Evul Mediu. Interiorul este tot alb, îmbogăţit cu coloane impunatoare, pe care au fost adăugate statuile sfinilor. Unadintre capele adăpostește mormintele unor regi sicilieni și al împăratulului Frederick al II-lea de Bavaria. Cealaltp capelă este dedicată sfintei protectoare a orașului, Rosalia.

PIAZZA DEI QUATTRO CANTI: La intersecția dintre Via Vittorio Emanuele şi Via Mequeda se află Piazza Vigliena, construită şi decorată în secolul al XVII-lea. Este cunoscută de localnici, dar și de turiști ca Piazza dei Quatro Canti sau Teatrul Soarelui, deoarece este scăldată de lumina soarelui de la apus până la răsărit. În fiecare din cele patru colțuri sunt construite structuri magnifice de statui ale sfinților sau regilor și fântâni în stil baroc.

PALAZZO DEI NORMANNI (PALATUL REGAL): Clădirea se află pe Via Vittorio Emanuele, fiind reședința monarhilor în Evul Mediu. A fost renovată de mai multe ori, în prezent având un amestec de stiluri arhitecturale și decorative. Parlamentul sicilian – cel mai vechi din Europa este găzduit în această clădire, ședințele având loc in Sala Hercule, decorată cu fresce splendide.
Turiștii pot vizita inclusiv apartamentele regale, unde pot fi admirate mozaicuri pe fond de aur.

CAPPELLA PALATINA: aceasta etse situată la primul etaj al Palatului Regal, fiind considerată un dintre cele mai prețioase biserici din Palermo. A fost restaurată în 2008 și, deși nu este foarte mare, este bogată în decorațiuni bizantine.

TEATRO MASSIMO: datează din secolul al XIX-lea şi este considerat capodopera lui Giovanni Battista Basile. Este numit după Giuseppe Verdi și acoperă o suprafaţă de 7.700 de metri patrati, fiind cel mai mare din Italia şi printre cele mai mari din Europa.

La câțiva kilometri de centru într-ul fel de golf se află marea și plaja Mondello. Apa e transparentă, iar o baie răcoritoare e minunată. Marea siciliană mă uimește. Plaja e înconjurată de munți.

Dacă sunteți la Palermo, mergeți și la Monreale. Se află la doar jumătate de oră distanță. De aici puteți admira Palermo în toată slplendoarea lui și vă puteți bucura și de Catedrala cu aceleași mozaicuri impresionante.

Bucătăria siciliană este și ea delicioasă. Vă recomandăm arrancina și cannoli, iar de pizza și paste nici nu mai e nevoie să amintim.

Vizitați această zonă a Italiei și cu siguranță veți fi impresionați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.