Popas în orașul lui Romeo și al Julietei – Verona

În drum spre Venezia am ales sa ne cazăm o noapte și la Verona, un oraş frumos, cu un pronunţat aer medieval şi cu o arhitectură pe măsură. Merită vizitat măcar pentru câteva ore în care veţi intra într-o altă lume, cu cavaleri şi prinţese şi cu poveşti de dragoste de un romantism demult apus.

În centrul Veronei predomină încă istoria. Aici, în Piazza Bra se află și Arena di verona sau – Amfiteatrul Roman, despre care se spune că este cel mai bine conservat amfiteatru roman și al doilea ca renume, după Colosseum-ul de la Roma. Altădată, aici se organizau lupte cu gladiatori sau animale sălbatice, astăzi se pun în scenă spectacole impresionante, realizate de cei mai mari artişti din lume. Pentru cei care vor să viziteze și interiorul, biletul costă 6 EUR.

Lăsăm Arena și pornim mai departe pe străduţe pitoreşti, pline cu turiști, spre Piazza della Erbe, inima oraşului. Înconjurată de clădiri medievale, Piazza della Erbe era transformată într-o piaţă cu tarabe pline cu fructe, legume şi suvenire pentru turişti. Iar de aici treci în Piazza dei Signori, unde ești întâmpinat de statuia lui Dante. Priveliştea este dominată de inconfundabilul turn Torre dei Lamberti, de unde poţi vedea oraşul în toată splendoarea lui.

Trecând pe lângă Domul din Verona (Cattedrale di Santa Maria Matricolare ), poți ajunge la Ponte del Pietra, pod peste râul Adige, care străbate orașul.

Inevitabil, parcurgi itinerariul poveştii lui Sheakespeare, vizitând locurile în care a evoluat iubirea imposibilă dintre Romeo si Julieta. Casa Julietei şi celebrul balcon le găsești ușor după mulţimea de oameni dornici să patrundă în tainele acestui mit care s-a păstrat până azi. Nu știm daca aceste persoaje sunt reale, dacă au existat vreodată sau dacă că au trăit în casele care ne sunt prezentate în ziua de azi ca obiective turistice relevante, însă ne place să credem în legende şi în poveşti romantice. Așa că am ajuns si la Casa Julietei cu celebrul balcon. Curtea era plină, iar turiștii stăteau la rând în fața statuii din bronz a Julietei. Dacă vrei să vizitezi casa și să îți faci o poză în balconul unde s-a rostit replica în care Julieta este dispusă să renunţe la numele ei pentru drgostea lor, cerându-i şi iubitului să facă acelaşi lucru:
„Romeo! De ce şi pentru ce eşti tu Romeo ?Renegă-ţi tatăl!Leapădă-al tău nume!” plătești 6 EUR .

Un alt loc din Verona care mi-a plăcut și pe care vi-l recomand este Castelvecchio și Poste Scaligero, mai ales dacă ajungi aici spre seară. Este un castel imens, solid, care trebuia să fie și o fortăreață nu doar o reședință a bogatei și influentei familii Scaligeri.


“Non c’è mondo al di fuori delle mura di Verona”. ,,Nu există o altă lume în afara acestor ziduri”. Această expresie caracterizează întocmai trăirile turiştilor. Insă zidurile ascund artă, cultură, istorie, încât e greu să le cuprinzi în câteva cuvinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.