Torino, orașul dintre Alpi

Pentru iubitorii de mașini, Torino este orașul uzinelor Fiat, în timp ce pentru iubitorii de fotbal este orașul campioanei Italiei, Juventus. Pe măsură ce te documentezi afli că sunt multe alte lucruri pe care le poți vedea.

Aterizarea se face la Cuneo, de unde mai faci aproximativ 60 km până la Torino. Sunt autobuze pentru fiecare cursă așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința transportului, iar drumul, care dureaza 50 minute, te costă 11 euro.

Primul contact cu orașul este fascinant – arhitectura pe care și-au conservat-o atât de bine te surprinde, chiar și cartierele noi sunt făcute pe aceeași linie, străzile largi, parcuri foarte multe și mai la tot pasul câte un teren de fotbal. Acum înțelegem de ce Juventus este campioana Italiei și în acest an. Iar munții însoriți care străjuiesc Torino sunt superbi. Ai sta minute în șir să îi privești. Temperatura a fost ideală pentru plimbare.

Cu rucsacul în spate și o hartă pentru orientare am pornit spre prima oprire – Piazza Roma, în apropierea căreia se află cele mai multe obiective.
Torino este un oraș elegant, lucru confirmat și de piețele largi, înconjurate de superbele palate și biserici baroce – Pallazo Madama, Pallazo Reale, Biserica San Lorenzo, de muzee, de magazine luxoase, pe care le găsești în centru. Iar parcurile sunt răspândite în tot orașul.
Unul dintre parcurile pe care le-am văzut și care m-au impresionat a fost Parco del Valentino, cel mai cunoscut și totodată cel mai vechi parc public din oraș. Totul este impecabil amenajat, cu locuri de joacă pentru copii, băncuțe pe care te poți odihni, asta dacă nu cumva preferi să te așezi direct pe iarbă și să simți prospețimea aerului din orașul dintre Alpi, cum fac majoritatea localnicilor. Fie citesc o carte, fie își supraveghează copiii sau pur și simplu se bucură de o duminică liniștită, în familie.

O oază de răcoare îți oferă Borgo Medievale – un muzeu în aer liber, situat pe malurile râului Po, chiar în Parcul Valentino. Imediat ce îî treci podul te simți ca și cum ai lăsă orașul secolului XXI și ai călători în timp și spațiu pentru a găsi un moment de liniște printre arcade, fântâni, ateliere, grădini și un castel minunat. Vezi în jurul tău domnițe îmbrăcate în straiele vremii sau cavaleri.
Tot în interiorul parcului este situat Castello del Valentino, care era închis din cauza unor lucrări de renovare, dar și Fontana dei Dodici Mesi (Fântâna celor 12 luni) – fiecare lună a anului este reprezentată de câte o statuie.

Fie că ești sau nu suporter al ehipei Juventus, ar trebui să adaugi pe lista obiectivelor și stadionul – Juventus Stadium. Este o capodoperă, care la prima vedere îți creează impresia că te afli în fața unei nave spațiale. Turul stadionului plus acces la muzeu te costă 18 euro. Ghidul te conduce pe rând în tribună, unde ,,Forza Juve” strigat de un grup format din maxim 20 de persoane răsună de parcă stadionul ar fi plin. Mă întreb oare cum simți atmosfera la un meci, unde în tribună sunt aproximativ 50.000 de oameni. Apoi te oprești la vestiare, unde Pirlo, Buffon și alți jucători renumiți se pregătesc de o nouă înfruntare, te poți imagina unul dintre suporterii de lux ai echipei, luând loc într-unul dintre restaurantele special amenajate pentru posesorii de abonamente VIP, iar într-un final, ajungi la marginea terenului. Turul cu ghid dureaza aproximativ o oră, dar am plecat de acolo cu gândul că voi reveni să văd și un meci cât de curând. La muzeu poți sta cât dorești. Camera trofeelor este cea care te fascinează, iar pe pereți sunt proiectate la orice pas imagini cu foști sau actuali fotbaliști, meciuri memorabile pe care ai vrea să le revezi iar și iar.

Am petrecut la Torino doar două zile, la capătul cărora mi-am dat seama că merită să revii, să iei pas cu pas fiecare parte de oraș. Referitor la transport, cel mai accesibil este metroul. O călătorie te costă 1,50 euro, dar de preferat ar fi să alegi un abonament valabil pentru o zi, pentru care plătești 5 euro.

În curând, vor fi disponibile pe site-ul www.eventuria.ro meciurile echipei FC Juventus din noul campionat. Poate fi o ocazie numai bună să alegeți Torino pentru un sejur, chiar și de 2-3 zile.

Torino a fost prima destinație, însă fiți cu ochii pe blogul ACTIV TOURS & TRAVELS. Urmează impresii din Milano, Verona și Venezia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.