Festivalul de Muzică de la Istanbul 31 mai – 29 iunie, Ediția 40

Festivalul de Muzica din Istanbul, primul festival al Fundaţiei Istanbul pentru Cultura si Arte (İKSV) sărbătoreşte aniversarea a 40 de ani în 2012.

Ediţie cu numarul 40 a Festivalului va avea loc între 31 mai şi 29 iunie. Festivalul de Muzica 40 de ani va găzdui mai mult de 750 de artişti locali şi străini de la Istanbul şi va reprezenta o lună plină de muzică. Vor fi prezente stele ale muzicii clasice de la Istanbul, inclusiv Hélène Grimaud, Anne-Sophie Mutter, Milos, Gidon Kremer, Orchestra de Camera din Viena, Berlin, Varşovia şi Orchestra Filarmonicii. Împreună cu concerte, festivalul va prezenta, de asemenea, discuţii, ateliere educaţionale şi discursuri.

Din 2011, festivalul a început să construiască programul său în jurul unei teme. Tema din acest an de la Istanbul Festivalul de Muzica va fi „Speranţă şi Eroi”.


Festivalul de Muzica din Istanbul va avea 23 de concerte, inclusiv orchestre simfonice si de camera, concerte vocale, muzica de camera si recitaluri. Concertele Festivalul vor avea loc in 8 locuri diferite, inclusiv Muzeul Hagia Irene, Grădina Halic Congress Center, Lutfi Kırdar Convenţia Internaţională şi Centrul Expoziţional, a Consulatului General Ţările de Jos, Süreyya Opera, Cemal Resit Rey Concert Hall, Universitatea din Istanbul si Muzeul Arheologic.

31 maiDeschiderea oficiala a celei de-a 40 editii a Festivalului de la Istanbul. Evenimentul incepe la ora 19.00 cu un cocktail, urmat de ceremonia de deschidere oficiala si un concert sustinut de Orchestra Filarmonicii Borusan din Istanbul. Festivalul se deschide cu un concert magnific, care aduce impreuna noua generatie de cantareti turci cu artisti cunoscuti. Sub bagheta directorului artistic Sascha Goetzel, orchestra Borusan Istanbul Philharmonic interpreteaza Sinfonia 9 a lui, care mărturiseşte idealurile înalte de libertate, egalitate şi fraternitate.

01 iunie: Orchestra de camera din Viena si Berlin, impreuna cu solista Anne-Sophie Mutter, in concert la Lutfi Kirdar Anadolul Auditorium. Cele doua orchestre sunt, fara indoiala, doua dintre cele mai bune din lume. Ansamblul realizat de Michael Francis va însoţi una dintre cele mai mari cantarete ale vremurilor noastre, Anne-Sophie Mutter, care creste pe zi ce trece. Ea canta la vioara cu precizie ei si farmec in acelasii timp. Timp de aproximativ o ora si jumatate va puteti lasa incantati de aceast eveniment.

06 iunie: Dances of the world la Hagia Irene – Cântece şi dansuri tradiţionale din Turcia, India, Italia, America Latină, Rusia, Spania şi Insulele Canare. Ansamblul de muzică şi directorul său Christina Pluhar vor captiva publicul în atmosfera stralucitoare a show-lui, care oferă unele dintre cele mai bune cântece şi dansuri din întreaga lume.

08 iunie: Women Heroes of Music– Kadıköy Süreyya Opera House – Un tribut adus femeilor extraordinare din lumea muzicii. Acest concert va duce într-o călătorie muzicală, cu melodii sentimentale şi sincere, atât din istoria turcă dar si din Vest. Vei descoperi şi redescoperi lucrările preţioase ale lui Dilhayat Kalfa şi Hanım Kevser, alături de Clara Schumann şi Lili Boulanger, printre multe altele.

14 iunie: Gates of Felicity – la Hagia Irene. In aceasta seara Denis Raisin-Dadre va invita pentru a deschide portile catre o muzica istorica, din secolul 15 si 16 al Renasterii si Muzica Otomana

19 iunie: Young Masters And Their Heroes – CRR Concert Hall – Speranţe pentru viitor, tineri pianisti cum ar fi Ece Bozkurt, Iraz Yildiz şi Cem Esen vor interpreta alaturi maestri ai pianului de astăzi, Gülsin Onay, Huseyin Sermet şi Muhiddin Dürrüoğlu, care au fost copii minune o dată. Va veti putea delecta cu muzica de Mozart sau Robert Schumman.

26 iunie: Map Of Heart – la Muzeul Arheologic – Asemănător cu blues-ul, fado portughez isi face drum în inimile şi minţile publicului la acest concert de canto pasionat. Ana Moura lui pătrunde în adâncurile misterioase ale sufletului cu muzica sa.

29 iunie: Orchestra de Camera din Viena – Un ansamblu eminent, un dirijor de prestigiu, un virtuoz in vioara care, în ciuda vârstei sale tinere este laudat de critici la fiecare concert … Orchestra de Camera din Viena va canta sub bagheta lui Stefan Vladar la acest concert, care însoţeşte tanara stea a lumii, cantareata la Alina Pogostkina care si-a lansat o cariera internationala prin câştigarea premiilor Sibelius şi Queen Elisabeth.