Venezia – o destinație misterioasă și fermecătoare

Am visat de multe ori la o vizită la Venezia. Am văzut-o în filme, în poze, iar acum abia așteptam să ajung în orașul gondolelor.

Ne-am cazat în Mestre, întrucât cazarea pe insulă este destul de scumpă. În plus, din Mestre sunt autobuze care pleacă spre Venezia la aproximativ jumătate de oră, iar biletul dus-intors te costă 2,6 EURO/ persoană dus-intors. Pentru cei care au de gând să se plimbe și cu vaporetto, există posibilitatea achiziționării unui abonament valabil 12 ore, atât pentru autobuzul spre Venezia, cât și pentru vaporetto. Atenție, cardul trebuie validat de fiecare dată.

Ultima stație este Piazzale Roma, adică exact la intrarea în Venezia. Puteți folosi o hartă, dar de preferat ar fi să vă lăsați ghidați de indicatoare. Și oricum, toate străduțele întortocheate duc în același loc – Pizza San Marco. Nimic nu se poate compara cu senzația pe care ți-o dau clădirile vechi și străzile mici, aglomerate. Iar toți oamenii urmează același traseu. Noi am ales să ne plimbăm oarecum la întâmplare, pentru fiecare zi stabilind, în mare, vizitarea a câte unei zone a orașului, cu principalele atracții turistice.

Pentru cei care doresc o plimbare cu gondola, prețul pentru 40 minute este de 80 EURO. O variantă mai economică ar fi plimbarea cu vaporetto, care te duce inclusiv pe insule – Murano, Burano, Lido și multe altele.

Venezia are un aer aparte, care te fascinează. Cand zici Venezia, zici romantism, zici melancolie, zici dragoste. Dar și mister, sporit parcă de măștile de carnaval pe care le întâlnești în fiecare atelier.

Principalul și cel mai vestit obiectiv turistic al Veneziei este Piazza San Marco. Piața, vestită și pentru numărul imens de porumbei care sălășuiesc acolo, atrage în permanență o mulțime de turiști și de fotografi. În jurul Pieței veți găsi Bazilica San Marco, Palatul Dogilor și Turnul de Pază.

Podul Suspinelor leagă vechile celule ale prizonierilor de Palatul Dogilor. Este un pod din marmură, „închis”, pentru a ascunde privirii trecătorilor pe condamnații care treceau de multe ori, pe ultimul drum, de la sala de judecată către închisoare.
De departe însa, cel mai cunoscut din Venezia este Podul Rialto, fiind totodată și cel mai vechi dintre cele patru poduri care traverseaza Grand Canale.

Venezia o descoperi în plimbări, urmînd indicatoarele catre diferite atracții sau, de prefrat abătându-te de la ele spre străduțe mici, înguste, care se termină cu câte un pod peste canal sau într-o mică piață cu clădiri cochete.

Eu m-am îndrăgostit de Venezia la miezul nopții, in Piata San Marco, luminată feeric, apoi pe străduțele lăturalnice. A doua zi m-am reîndrăgostit de aceeași Venezie, pe Canal Grande, sub Podul Rialto, iar când am reajuns pe pământ, ne-am rătăcit din nou ore în șir pe străduțe, printre canale și podețe și ne-am luat rămas bun de la Pizza San Marco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.